21 iunie, solstiţiul de vară( din latină- sol stitium -soarele stă ), este ziua cea mai lungă din an.În popor se spune că în această noapte cerurile se deschid, permiţând ieşirea din timp, accesul către un spaţiu paradisiac.

LUCRURILE FIIND AŞA CUM SUNT , PUTEM ALEGE CUNOAŞTEREA : ESTE GREU.PUTEM ALEGE NECUNOAŞTEREA : ESTE ŞI MAI GREU...

marți, 7 august 2012

     „E vara întoarcerii în timp...”
     Simplu. Urmat de puncte de reflexie. Dar ca un îndemn scris de doamna profesoară de română. Așa am început să citesc „Întoarcere în Bucureștiul interbelic”(de Ioana Pârvulescu) într-o zi caldă de vară. O carte captivantă, însă nu m-a condus într-o poveste cu personaje conturate care acționează după bunul plac al autorului, ci o lume-nu mare-doar un oraș, ce se anima cu fiecare pagină citită. Erau oameni normali, cu idealuri, dar și răutăți, curajoși sau cuprinși de lașitate, dornici de cunoaștere sau plictisiți de rutina zilnică, oameni cu calități și defecte, pe care parcă începeam să îi cunosc, să știu că în București, într-un anumit timp au trăit și au lăsat ceva în urmă. Am această șansă de a-i cunoaște indirect, citind despre ei.
     În capitolele cu titluri semnificative descopeream cu ochii uimiți viața, iubirea, tehnica, preocupările, ce aveau, ce citeau acei oameni care parcă reînvie de fiecare dată când cartea este citită. Ajunge să o deschizi și te simți acolo, ca un martor al locului „unde s-a întâmplat totul”. Fotografiile vechi, așezate în colțurile paginilor te duc în acel loc care parcă nu a existat niciodată nicăieri... Dar a fost. 
     Autoarea transformă cartea într-un puzzle, pe care-l recompune, piesă cu piesă, fiecare reprezentând un eveniment, o imagine, un jurnal, o decoperire sau chiar un om. Vârtejul vieții este reflectat în acest puzzle, încleștat într-o carte, privit poate ca pe o ficțiune, dar totuși resimțit ca pe o lume ca oricare alta. Cum ar fi a noastră.
     Mai trebuie adăugat că în perioada anilor 20-30, Bucureștiul, un loc elegant și modern, își avea și el ”binele și răul cotidian”, căci lumea perfectă nu există. 
     Recomand cu căldura această carte în care veți descoperi elemente ce șoptesc ceva despre fiecare lucru din perioada interbelică. Găsești umor, dragoste, oameni ”cunoscuți sau necunoscuți”, pasiuni, interese, slăbiciuni și...fericire. Este posibil ca după ce veți citi cartea să vă treziți cu un sentiment de nostalgie, răsărit de nu știu unde, privind acel timp, însă cel mai important, veți descoperi că pentru prima dată inovația, modernitatea, vechiul și noul, binele și răul se îmbinau, creând ceea ce avem și noi astăzi.

Un comentariu: